GK Quiz on Science: Life Science Set I

GK Quiz on Science: Life Science Set I

The life sciences or biological sciences comprise the branches of science that involve the scientific study of life and organisms – such as microorganisms, plants, and animals including human beings.

1. Which one of the following pairs is not correctly matched?

A. Becquerel: Radioactivity

B. Alexander Fleming: Penicillin

C. Louis Pasteur: Blood groups

D. William Harvey: Blood circulation

Ans: C

2. Which of the following is a sexually transmitted disease?  

A. Leukaemia

B. Hepatitis

C. Colour Blindness

D. All of the above

Ans: C

3. Which one of the following systems of the body is primarily attacked by the HIV?

A. Cardiovascular

B. Immune

C. Respiratory

D. Reproductive

Ans: B

4. In the human body, the blood enters the aorta of the circulatory system from the:

A. Left atrium

B. Left ventricle

C. Right atrium

D. Right ventricle

Ans: B

5. Which one of the following plant nutrients is not supplemented in the soil for growing legumes?

A. Nitrogen

B. Potassium

C. Phosphorus

D. None of these

Ans: B

GK Questions and Answers on Modern-day Technology

6. Which of the following are known as the suicide bags of cells?

A. Ribosomes

B. Golgi bodies

C. Lysosomes

D. Nucleoli

Ans: C

7. Chromosome complement in Turner’s syndrome is

A. 47; XXY

B. 45; XO

C. 46; XX

D. 47; XYY

Ans: B

8. Excess of amino acids is broken down to form urea in:

A. Kidney

B. Liver

C. Spleen

D. Rectum

Ans: A

9. If a person can see an object clearly when it is placed at about 25cm away from him, he is suffering from:  

A. Myopia

B. Hyper- myopia

C. Astigmatism

D. None of the above

Ans: D

10. Who among the following discovered the anti-rabies vaccine?

A. Edward Jenner

B. James Lind

C. Louis Pasteur

D. Robert Koch

Ans:  C

1000+ GK Question and Answers on General Science

Read more:Quiz on Science
,
MCQs on Science
,
general knowledge Science quiz
,
general knowledge quiz for kids
,
Indian general knowledge quiz online
,
Indian general knowledge quiz games
,
gk quiz on science and technology
,
science gk questions
,
gk quiz online
,
gk quiz games
,
gk quiz for class 4
,
gk quiz with answers
,
gk quiz
,
Biology Quiz
,
Biology GK Quiz
,
GK Quiz on Biology
,
Biology Quiz Set V
,
GK Science Quiz Set I
,
MCQ on Life Science
,
General Knowledge Quiz on life Science

Leave a Comment