GK Quiz on Food Quiz with Answers


1.What oil is used in the cooking of South India?
(a) Coconut oil
(b) Sunflower Oil
(c) Olive Oil
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(a) Coconut oil
Coconut oil is most commonly used for cooking and frying. Vegetable oils like sunflower and canola are also used and ghee is poured over rice during daily meals or in special occasion dishes.

2.Which is the national vegetable of India?
(a) lady’s-finger
(b) Brinjal
(c) Meetha Kaddu
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans -(c) Meetha Kaddu
Kaddu, also called Indian Pumpkin is the most popular vegetable in India. According to Some scholar it may be our national vegetable.It looks like a pumpkin but has the taste and texture of butternut squash. The most common curried dish is called ‘Meetha Kaddu’, sweet pumpkin dry curry.

3.Which is the national food of India?
(a) Khichdi
(b) Roti
(c) Dal
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Khichdi
India’s Minister of Food Processing Industries Mrs. Harsimrat Kaur Badal said, “Khichdi is considered nutritious, healthiest food in India, and it is eaten by poor and rich alike, irrespective of their class. … The recipe includes rice, mung beans, amaranth, jowar, bajra, barley, and Indian spices.

4.Which Vitamins Are in Carrots?
(a) Vitamin A
(b) Vitamin K1
(c) Vitamin B6
(d) all of above

Click here to View Answer
Ans- (d) all of above
Carrots are a good source of several vitamins and minerals, especially vitamin A (from beta-carotene), biotin, vitamin K (phylloquinone), potassium and vitamin B6. Vitamin A: Carrots are rich in beta-carotene, which is converted to vitamin A in the body.

5.Strawberry is good source of which vitamin?
(a) Vitamin C
(b) Vitamin A
(c) Vitamin K
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(a) Vitamin C
To a lesser extent, strawberries also contain iron, copper, magnesium, phosphorus, vitamin B6, vitamin K and vitamin E. Bottom line: Strawberries are a good source of vitamin C, manganese, folate (B9) and potassium, and contain small amounts of several other vitamins and minerals.

6.Lectin protein is found-
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Milk
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Wheat
Lectins are naturally occurring proteins that are found in most plants. Some foods that contain higher amounts of lectins include beans, peanuts, lentils, tomatoes, potatoes, eggplant, fruits, and wheat and other grains. Lectins serve a protective function for plants as they grow.

7.Though ‘Sambar’ is popular across South India, which state is most famous for ‘Sambar’?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh,
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(a) Tamil Nadu

8.Where does the Caesar salad originate from?
(a) Canada
(b) Italy
(c) Mexico
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Mexico
Mexico. Legend has it that Italian-American restaurateur Caesar Cardini invented the salad in 1924 in Tijuana, Mexico.

9.Where does coffee originate from?
(a) Canada
(b) Italy
(c) Ethiopia
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Ethiopia
Ethiopia. The Birthplace of Coffee. Ethiopia is a landlocked country within the eastern region of the African continent called the “Horn of Africa”.

10.Where does pineapple originate from?
(a) Mexico
(b) Hawaii.
(c) Brazil
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Brazil
The natives of southern Brazil and Paraguay spread the pineapple throughout South America, and it eventually reached the Caribbean, Central America, and Mexico, where it was cultivated by the Mayas and the Aztecs. Columbus encountered the pineapple in 1493 on the leeward island of Guadeloupe.

11. Which of the following is the richest source of vitamin C?
(a) Milk
(b) Carrot
(c) Cantaloupe
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Cantaloupe
High vitamin C foods include guavas, bell peppers, kiwifruit, strawberries, oranges, papayas, broccoli, tomatoes, kale, Cantaloupe,and snow peas. The current daily value (% DV) for vitamin C is 90mg.

12. Common food sources of Vitamin A are:-
(a) papayas, broccoli, tomatoes, kale
(b) Milk, eggs, butter, cheese, cream
(c) Sugar ,Sugar cane
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(b) Milk, eggs, butter, cheese, cream Vitamin A1, also known as retinol, is only found in animal-sourced foods, such as oily fish, liver, cheese and butter.

13. Which food contains of vitamin D?
(a) Fatty fish
(b) Mushrooms
(c) Egg Yolks
(d) all of above

Click here to View Answer
Ans-(d) all of above
Foods that provide vitamin D include: Fatty fish, like tuna, mackerel, and salmon. Foods fortified with vitamin D, like some dairy products, orange juice, soy milk, and cereals. Beef liver.

14. What fruits and vegetables are high in vitamin K?
(a) parsley
(b) Kale
(c) collards
(d) all of above

Click here to View Answer
Ans- (d) all of above
Vitamin K is found in the following foods: Green leafy vegetables, such as kale, spinach, turnip greens, collards, Swiss chard, mustard greens, parsley, romaine, and green leaf lettuce.

15. Where did wheat originate from what country?
(a) China
(b) Turkey
(c) Brazil
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Turkey
Genetic analysis of wild einkorn wheat suggests that it was first grown in the Karacadag Mountains in southeastern Turkey. Dated archeological remains of einkorn wheat in settlement sites near this region, including those at Abu Hureyra in Syria, suggest the domestication of einkorn near the Karacadag Mountain Range.

16. Which state is largest producer of wheat?
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Assam
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Uttar Pradesh
Major wheat growing states in India are Uttar Pradesh, Punjab, Haryana, Madhya Pradesh, Rajasthan, Bihar and Gujarat. India Facts and Figures : World trade in wheat is greater than for all other crops combined.
China (126 million metric tons) Being the world’s largest producer of wheat.

17. Where did rice originally come from?
(a) India
(b) Italy
(c) China
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans-(c) China
People probably first began to farm rice in southern China, about 6000 BC. From there, people learned how to grow rice further south in Vietnam, Thailand, and India. By 2500 BC, in the Bronze Age, people were growing rice in the Ganges valley in northern India.

18. Where are bananas originally from?
(a) Europe
(b) Mexico
(c) South East Asia
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) South East Asia
Bananas were originally found in South East Asia, mainly in India. They were brought west by Arab conquerors in 327 B.C. and moved from Asia Minor to Africa and finally carried to the New World by the first explorers and missionaries to the Caribbean.

19. Litti Chokha is famous food of which state?
(a) Rajasthan
(b) Manipur
(c) Bihar
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Bihar
Litti, along with chokha, is a complete meal originated from the Indian subcontinent; and popular in Indian states of Bihar, Jharkhand, parts of Eastern Uttar Pradesh as well as Nepalese state of Madhesh.

20. Which of the following food products is the main export of Cuba?
(a) Wheat
(b) Sugar
(c) Coffee
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Sugar
Cuba’s main imports are machinery, food and fuel products, while its major exports are refined fuels, sugar, tobacco, nickel and pharmaceuticals.

21. Which part of the plant is Ginger?
(a) Root
(b) Stem
(c) Both a & b
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans -(a) Root
Ginger (Zingiber officinale), a common spice that was considered a luxury more than 5,000 years ago, has a very rich history. The Indians and ancient Chinese used the root of ginger as a tonic to treat common ailments. Although ginger originated in Southeast Asia, it was widely cultivated in other countries.

22. Which of the famous food of Odisha?
(a) Dosa
(b) Saaga
(c) Daal Bati
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (b) Saaga
In Odia cuisine, sāga is one of the most important vegetables. It is popular all over the state. A list of the plants that are used as sāga is as below. Odias typically eat lots of cooked green leaves.

23.Which country is famous for mangoes?
(a) California.
(b) China
(c) India
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) India
India is undoubtedly the largest mango producing country in the world with an annual manufacturing of approximately 16,337,400 tons, accounting for 42.2% of the world’s total production.

24. Which state is famous for oranges in India?
(a) Maharastra
(b) Punjab
(c) Himachal Pradesh.
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (a) Maharastra
It is famous for Nagpur oranges and is sometimes known as the Orange City for being a major trade center of oranges cultivated in large part of the region. It is famous for “Nagpuri Oranges” in all over the world.

25. Which state is known as apple state of India?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh
(d) None of these

Click here to View Answer
Ans- (c) Himachal Pradesh
Himachal Pradesh
is called the ‘Apple State’ because the country’s first apples were cultivated here. It was also the first Indian state to process potatoes. Asia’s largest fruit-processing plant and the world’s highest cricket grounds are located at Parwanoo and Chail (near Shimla) in Himachal Pradesh.

Leave a Comment