GK Questions and Answers on the Space Exploration mission

GK Questions and Answers on the Space Exploration mission

Space Mission is a journey, by a manned or unmanned vehicle, into space to gather scientific data. It is important for global partnerships and exploration capabilities that help global preparedness for protecting the Earth from catastrophic events.

1. The Luna Programme was a series of unmanned space mission launched by which country?

A. Soviet Union

B. United States of America

C.  China

D. None of the above

Ans: A

Explanation: Luna Programme was a series of unmanned space mission of the Soviet Union sent to the Moon between 1959 and 1976. It was designed as either an orbiter or lander and accomplished many firsts in space exploration. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following launched vehicle was used for the Project Apollo?

A. Electron (Rocket Lab)

B. Saturn Launch Vehicle

C. Falcon Heavy launch

D. Rocket Lab Test Launch

Ans: B

Explanation: Project Apollo was a series of human spaceflight missions undertaken by the United States of America using the Apollo spacecraft and Saturn launched vehicle conducted between 1961-1972. Hence, B is the correct option.

3. Who among the following is not part of Project Apollo?

A. Neil Armstrong

B. Michael Collins

C. Yuri Gagarin

D. Buzz Aldrin

Ans: C

Explanation: The crew of the first space expedition of Project Apollo was Neil Armstrong, Michael Collins and Buzz Aldrin. Armstrong and Aldrin walked on the lunar surface while Collins remained in orbit around the moon. Neil Armstrong was the first person to walk on the moon. Hence, C is the correct option.

GK Questions and Answers on the General Concepts of Universe

4. Which of the following was the first artificial satellite?

A. Lander Beagle

B. Sojourner

C. Apollo 11

D. Sputnik

Ans: D

Explanation: Sputnik was the first artificial satellite launched by the former Soviet Union. Hence, D is the correct option.

5. Which of the following space missions launched in a cooperative effort among the Soviet Union and Austria, Bulgaria, France, Hungary, the German Democratic Republic, Poland, Czechoslovakia and the Federal Republic of Germany?

A. Vega program

B. Venera Mission

C. Venus Express

D.  Magellan Spacecraft

Ans: A

Explanation: Vega program was a series of unmanned spacecraft Venus missions launched in a cooperative effort among the Soviet Union and Austria, Bulgaria, France, Hungary, the German Democratic Republic, Poland, Czechoslovakia and the Federal Republic of Germany in December 1984. Hence, A is the correct option.

6. Which of the following was the first Venus exploration mission of the European Space Agency?

A. Magellan Spacecraft

B. Venus Express

C. Vega program

D. Venera Mission

Ans: B

Explanation: Venus Express was the first Venus exploration mission of the European Space Agency. Hence, B is the correct option.

GK Questions and Answers on the Solar System and its Planets

7. Which of the following NASA’s space probe designed to study the composition of the interior of the comet Tempel 1?

A.  Messenger

B. Hayabusa

C. Rosetta

D. Deep Impact

Ans: D

Explanation: Deep Impact is a NASA space probe designed to study the composition of the interior of the comet Tempel 1. Hence, D is the correct option.

8. Which of the following unmanned spacecraft sent by NASA to study the planet Jupiter and its moon?

A. Galileo

B. Suisei (Planet-A)

C. Cassini-Huygens

D. NEAR Shoemaker

Ans: A

Explanation: Galileo was unmanned spacecraft sent by NASA to study the planet Jupiter and its moon. Hence, A is the correct option.

9. Which of the following is the India’s first lunar probe launched by the Indian Space Research Organisation?

A. Mangalyaan Program

B. Chandrayaan Program

C. Both A and B

D. Discovery program

Ans: B

Explanation: Chandrayaan Program is the India’s first lunar probe launched by the Indian Space Research Organisation in October 2008, and operated until August 2009. The prime objective was to conduct scientific experiments using instruments on the spacecraft which would yield data. Hence, B is the correct option.

10. Which of the following robotic space probe launched to study the near-Earth asteroid Eros from close orbit?

A. Cassini-Huygens

B. Galileo

C. NEAR Shoemaker

D. Suisei (Planet-A)

Ans: C

Explanation: NEAR Shoemaker was a robotic space probe designed by the Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory for NASA to study the near-Earth asteroid Eros from close orbit. Hence, C is the correct option.

GK Questions and Answers on the Natural Satellite of the Solar System

Leave a Comment