GK Questions and Answers on the Robotic Space exploration programs

GK Questions and Answers on the Robotic Space exploration programs

Robotic Space exploration programs are carried out by the unmanned robotic space probes for the discovery and exploration of celestial structures in outer space by means of evolving and growing space technology.

1. Which of the following was the first unmanned space mission?

A. Sputnik I

B. ACRIMSAT

C.  Mariner program

D. None of the above

Ans: A

Explanation: A robotic spacecraft designed to make scientific research measurements. Unmanned space missions use remote-controlled spacecraft. The first unmanned space mission was Sputnik I, launched October 4, 1957 to orbit the Earth. Hence, A is the correct option.

2. Which of the following was a Soviet Union suborbital flight carrying two dogs Dezik and Tsygan?

A. Lina Program

B. Robotics Spacecraft

C. Pioneer Program

D. Zond Program

Ans: B

Explanation: Robotic spacecraft is an unmanned spacecraft, usually under telerobotic control which is designed to make scientific research measurements. It was launched by the Soviet Union (USSR) on 22 July 1951, a suborbital flight carrying two dogs Dezik and Tsygan. Hence, B is the correct option.

3. Which of the following was a series of United States unmanned space missions that were designed for planetary exploration?

A. Lina Program

B. Robotics Spacecraft

C. Pioneer Program

D. Zond Program

Ans: C

Explanation: Pioneer program was a series of United States unmanned space missions that were designed for planetary exploration. Hence, C is the correct option.

4. Which of the following was a Soviet 3MV planetary probe that was undertaken from 1964 to 1970?

A.  Mariner Program

B. Ranger Program

C. Luna Program

D. Zond Program

Ans: D

Explanation: Zond program was a series of Soviet unmanned space program undertaken from 1964 to 1970 for the 3MV planetary probe which was intended to gather information about nearby planets. Hence, D is the correct option.

5. Which of the following was a series of robotic spacecraft missions sent to the Moon by the Soviet Union?

A.  Mariner Program

B. Ranger Program

C. Luna Program

D. Zond Program

Ans: C

Explanation: Luna program was a series of robotic spacecraft missions sent to the Moon by the Soviet Union between 1959 and 1976. Hence, C is the correct option.

GK Questions and Answers on the Space Exploration mission

6. Consider the following statement (s) is/are related to the Venera Program.

I. Venera Program was a series space probes were developed by the Soviet Union.

II. Venera is the Russian name for Venus.

Code:

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C

Explanation: Venera program was a series space probes were developed by the Soviet Union between 1961 and 1984 to gather data from Venus. Venera being the Russian name for Venus. Hence, C is the correct option.

7. Consider the following.

I. Mars probe program was a series of unmanned spacecraft launched by the Soviet Union.

II. Mars probe program explore the Mars with the help of flyby probes, landers and orbiters.

Which of the above statement (s) is/are correct about Mars probe program?

A. Only I

B. Only II

C. Both I and II

D. Neither I nor II

Ans: C

Explanation: Mars probe program was a series of unmanned spacecraft launched by the Soviet Union between 1960 and 1973 to explore Mars with the help of flyby probes, landers and orbiters. Hence, C is the correct option.

8. Which of the following American scientific program that was launched to study the outer Solar System?

A. Voyager Program

B. Vega Program

C. Phobos Program

D. Discovery Program

Ans: A

Explanation: Voyager program is an American scientific program to study the outer Solar System. Hence, A is the correct option.

9.  Which of the following was the India’s first lunar probe launched by the Indian Space Research Organisation?

A. Chandrayaan Program

B. Mangalyaan program

C. Changé Program

D. Discovery Program

Ans: A

Explanation: Chandrayaan Program was India’s first lunar probe launched by the Indian Space Research Organisation in October 2008, and operated until August 2009. Hence, A is the correct option.

10. Which of the following American privately held company that is developing space robotics technology for planetary missions?

A. Phobos program

B. Astrobotic Technology Program

C. Chang’e Program

D. Discovery program

Ans: B

Explanation: Astrobotic Technology Program is an American privately held company that is developing space robotics technology for planetary missions. It was founded in 2008 by Carnegie Mellon professor Red Whittaker and his associates, with the goal of winning the Google Lunar X Prize. Hence, B is the correct option.

GK Questions and Answers on the Planets with the Largest Number of Natural Satellite

November 22, 2018

0 responses on "GK Questions and Answers on the Robotic Space exploration programs"

    Leave a Message

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Template Design © VibeThemes. All rights reserved.
    Skip to toolbar