GK Questions and Answers on Non-Cooperation Movement during British India

GK Questions and Answers on Non-Cooperation Movement during British India

The Non-Cooperation Movement was the first India’s nationwide mass movement that was launched by Mahatma Gandhi to resist British rule in India. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on Non-Cooperation Movement during British India, which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.

1. Who started Non-Cooperation Movement during British India?

A. Mahatama Gandhi

B. Dadabhai Naoroji

C. Gopal Krishna Gokhale

D. Bal Gangadhar Tilak

Ans: A

2. What was the tool of Non-Cooperation Movement during British India?

A. Violent Protest

B. Non-Violent Means

C. Violent Means

D. None of the above

Ans: B

GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Early Phase (1885- 1918)

3. Who was the viceroy of British India during Non-Cooperation Movement?

A. Lord Reading

B. Lord Chelmsford

C. Both A & B

D. Only A

Ans: B

4. Which of the following incident was the driver of subsequent withdrawal of Non-Cooperation Movement?

A.  Creation of Bengal Presidency

B.  Partition of Bengal

C.  Jallianwala Bagh Massacre

D. Chauri-Chaura incident

Ans: D

GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Second Phase (1919- 1927)

5. Consider the following statement (s) related to the Non-Cooperation Movement

I. Muslim participation gave the movement a mass character.

II. India for the first time saw a leader who had ability to fight face to face. According to Marjorie Sykes, Gandhiji had ‘the gift of fight’.

A.  Only I

B. Only II

C. Both I & II

D. Neither I nor II

Ans: C

6. Who among the following presented the main resolution on Non-Cooperation Movement during the annual session of the Congress in Nagpur of 1920?

A. Jawaharlal Nehru

B. JM Sengupta

C. MK Gandhi

D. CR Das

Ans: D

GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Third Phase (1927- 1939)

7. Who among the following formed communist group in Calcutta under the influenced of M.N. Roy and Nalini Gupta?

A. Purushottamdas Tandon

B. Premchand

C. NC Bardaloi

D. Muzaffar Ahmad

Ans: D

8. Which of the following leader announced himself as a ‘King of Salon’ and initiated no-taxes movement?

A. Shah Naim Ata

B. MN Roy

C. Bhagwan Ahir

D. Ramchandra Das

Ans: A

List of Personalities Associated with Non-Cooperation Movement during British India

9. Who was the pioneer of Chauri Chaura incident?

A. Shah Naim Ata

B. MN Roy

C. Bhagwan Ahir

D. Bhairo Nath

Ans: C

10. Who had given the Non-Cooperation Movement as Capitalist Autocracy?

A. Singaravelu Chettiar

B. NC Bardaloi

C. Thiru Vika

D. Duggirala Gopalkrishnayya

Ans: A

Above 10 GK Questions and Answers on Non-Cooperation Movement during British India, will help the aspirants to understand the evolving nature of different competitive examination.

1000+ GK Questions & Answers on Indian History

Read more:G.K Quiz
,
General Knowledge Quiz
,
G.K Quiz
,
General Knowledge Quiz
,
Quiz on Modern History
,
Modern History Quiz
,
History Quiz
,
MCQs on G.K
,
MCQs on General Knowledge
,
MCQs on Modern History
,
GK Quiz on Non-Cooperation Movement during British India
,
General Knowledge Quiz on Non-Cooperation Movement during British India
,
MCQ on Non-Cooperation Movement during British India

Leave a Comment