GK Questions and Answers on ISRO mission to Moon

GK Quiz on ISRO mission to Moon

In 1962, Indian National Committee for Space Research (INCOSPAR) was set up by the Government of India and decided to go into space. Indian Space Research Organisation was set up in 1969 and superseded the INCOSPAR. Since, many years ISRO was sending its missions to space, to the service of the Nation. And eventually, it became one of the six largest space agencies in the world. Out of several missions send to space via ISRO, let us study through this article about ISRO’s moon missions, what is the name of the missions, goals of the missions, when they were launched etc.

1. Indian Space Research Organisation (ISRO) launched India’s first lunar probe Chandrayaan-1 in……….
A. March 2008
B. October 2008
C. August 2009
D. October 2009
Ans. B
Explanation:
Indian Space Research Organisation (ISRO) launched India’s first lunar probe Chandrayaan-1 in October 2008 and operated until August 2009. It included a lunar orbiter and an impactor.

2. When ISRO was established?
A. 15 August 1959
B. 15 October 1969
C. 15 August 1969
D. 15 October 1959
Ans. C
Explanation:
ISRO was established on 15 August, 1969. It is the space agency of Government of India. It’s headquarter is in Bengaluru.

3. Name the place from where Chandrayaan-1 was launched?
A. Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota
B. ISRO Satellite Centre, Bangaluru
C. Vikram Sarabhai Space Centre, Thiruvananthapuram
D. Liquid Propulsion Systems Centre, Thiruvananthapuram
Ans. C
Explanation:
Chandrayaan-1 was launched from Vikram Sarabhai Space Centre, Thiruvananthapuram.

4. Mention the goals of Chandrayaan-1 mission?
A. To make a 3-D atlas of near and far side of the moon.
B. To identify different geological units by chemical mapping.
C. Help in determining the nature of the lunar crust.
D. All of the above
Ans. D
Explanation:
Main scientific goals of Chandrayaan-1 are: to conduct chemical and mineralogical mapping of the entire lunar surface, to prepare 3-D atlas of near and far side of the moon, with the help of photo geological and chemical mapping, to identify different geological units, to test the hypothesis for the origin and early evolutionary history of the moon and help in determining the nature of the lunar crust.

5. How many scientific instruments onboard the Chandrayaan-1?
A. 5
B. 6
C. 9
D. 11
Ans. D
Explanation:
Eleven scientific instruments onboard Chandrayaan-1 spacecraft. Do you know that 5 among them are Indian and other 6 are from ESA (3), NASA (2), and Bulgarian Academy of Sciences (1). Also, 2 of the ESA instruments have Indian collaboration.

What is Space Station and how many Space Stations are present in space?

6. What will be the India’s second mission to the Moon by ISRO?
A. Chandrayaan-2
B. Chandrayaan-3
C. Chandrayaan-1
D. None of the above
Ans. A
Explanation:
Chandrayaan-2 will be the India’s second mission to the Moon. It is totally indigenous mission.

7. What are the scientific goals of Chandrayaan-2 mission?
A. To improve the understanding of the origin and evolution of the Moon.
B. It will collect the scientific information on lunar topography, mineralogy, elemental abundance etc.
C. It will provide the information about the surface of the moon.
D. All of the above
Ans. D
Explanation:
Chandrayaan-2 orbiter will circle the moon and provide information about its surface; it will collect the scientific information on lunar topography, mineralogy, elemental abundance etc, to improve the understanding of the origin and evolution of the Moon. India’s second mission to moon is expected to launch in 2019.

8. The Indigenous mission Chandrayaan-2 comprises:
A. Orbiter
B. Lander
C. Rover
D. All of the above
Ans. D
Explanation:
Chandrayaan-2 is totally indigenous mission which comprises an Orbiter, Lander and Rover. When it will reach 100 km to the lunar orbit, the Lander housing the Rover will separate from the Orbiter.

9. Who is the chairman of ISRO?
A. Shailesh Nayak
B. Kailasavadivoo Sivan
C. A.S. Kiran Kumar
D. K. Radhakrishnan
Ans. B
Explanation:
K. Sivan is the chairman of ISRO.

10. Who was the Project Director of the Chandrayaan-1 mission?
A. M Annadurai
B. R Hutton
C. Unniskrishnan Nair
D. None of the above
Ans. A
Explanation:
The project director of Chandrayaan-1 was M. Annadurai, the project director of Gaganyaan will ne R Hutton and the director of the centre is Unnikrishnan Nair.

So, these are the ISRO missions to moon with explanation in the form of questions and answers.

How ISRO will make Indian Railways safe?

Indian Space Research Organisation (ISRO) & India’s Space Facilities

February 16, 2019

0 responses on "GK Questions and Answers on ISRO mission to Moon"

    Leave a Message

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Template Design © VibeThemes. All rights reserved.
    Skip to toolbar