Current Affairs Quiz – November 18 & 19 2018

Current Affairs Quiz – November 18 & 19 2018

1. Who has win ATP Finals title?
a) Novak Djokovic
b) Roger Federer
c) Juan Martín del Potro
d) Alexander Zverev

Click here to View Answer
Answer d) Alexander Zverev . Alexander Zverev of Germany defeated world number one Novak Djokovic to win his maiden ATP World Tour Finals title on Sunday.

2. Nongkrem Dance Festival Celebrated In ___________.
a) Nagaland
b) Meghalaya
c) Assam
d) Manipur

Click here to View Answer
Answer b) Meghalaya. Nongkrem dance festival, an annual event during which prayers are offered for good harvest, peace, and prosperity of the community was celebrated with great zeal and enthusiasm by the inhabitants of the Khasi Hills in Shillong, Meghalaya.

3. Who won World u 12 Open chess championships?
a) Gukesh
b) Pranesh
c) Ramesh Kumar
d) Rajesh Raja

Click here to View Answer
Answer a) Gukesh. International Master, D.Gukesh, with 10 points, won the World u-12 open chess championships in Santiago de Compostela, Spain. Around 851 participants from 86 federations took part in the Championship event.

4. Second Mega Food Park in Maharashtra inaugurated in ___________.
a) Pune
b) Mumbai
c) Aurangabad
d) Nashik

Click here to View Answer
Answer c) Aurangabad. Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal inaugurated 2nd Mega Food Park in Maharashtra, in Wahegaon and Dhangaon village in Paithan taluka of Aurangabad district.

5. World Toilet Day is observed on ____________.
a) 18 November
b) 19 November
c) 20 November
d) 21 November

Click here to View Answer
Answer b) 19 November. The World Toilet Day is organized around the world on 19th of November. The day is about inspiring action to tackle the global sanitation crisis. The theme for WTD 2018 is ‘When Nature Calls’.

6. Who has been conferred with Global Education Leaders Award 2018?
a) Dr. Saroj Suman Gulati
b) Dr. Salman Dhukdi
c) Dr. Naurav Guhan
d) Dr. Gokul Yadavraj

Click here to View Answer
Answer a) Dr. Saroj Suman Gulati. Dr. Saroj Suman Gulati was awarded in recognition of her remarkable contribution to ‘K-12 education and promotion of Art and Culture’.

7. Who has recieved lifetime achievement award 2018 in Delhi?
a) Raj Kapoor
b) Vindhya Das
c) Ustad Amjad Ali Khan
d) Mohammad Ajmal Khan

Click here to View Answer
Answer c) Ustad Amjad Ali Khan. One of India’s greatest Sarod Master Ustad Amjad Ali Khan was presented “Sumitra Charat Ram Award for Lifetime Achievement” at Kamani Auditorium, New Delhi for his immense contribution to the enrichment and promotion of Indian Classical Music.

8. EXERCISE INDRA- is a joint military exercise between ____________.
a) India and Japan
b) India and Srilanka
c) India and China
d) India and Russia

Click here to View Answer
Answer d) India and Russia. The 10th joint military exercise between Indian and Russia– EXERCISE INDRA, under the United Nations (UN) started at Babina Field Firing Ranges, Babina Military Station, in Jhansi in Uttar Pradesh.

Leave a Comment