Current Affairs Quiz – November 16 & 17 2018

Current Affairs Quiz – November 16 & 17 2018

1. Who is the current head of UIDAI?
a) Ajay Kumar Yadhav
b) Ajay Bhushan Pandey
c) Vishnuvi Menon
d) Padmanabhan

Click here to View Answer
Answer b) Ajay Bhushan Pandey. Ajay Bhushan Pandey, the head of Aadhaar-issuing authority UIDAI, will be the next Revenue Secretary as Hasmukh Adhia retires on November 30.

2. Alyque Padamsee is passed away at 90, is associated with__________.
a) Cinema
b) Journalism
c) Politics
d) Both a and c

Click here to View Answer
Answer a) Cinema. Padma Shri awardee Alyque Padamsee passed away aged 90 in Mumbai. Padamsee is credited with ads like Liril soap’s waterfall girl in a green bikini, Hamara Bajaj and Kamasutra couple.

3. India’s first elephant hospital opens in __________.
a) Madhya Pradesh
b) Kolkata
c) Uttar Pradesh
d) Kerala

Click here to View Answer
Answer c) Uttar Pradesh. India’s first specialised hospital for elephants was inaugurated by Agra Divisional Commissioner Anil Kumar in Uttar Pradesh’s Mathura district on Friday.

4. Which has been chosen as the ‘Word of the Year 2018’ by Oxford Dictionaries?
a) Poison
b) Devil
c) Horror
d) Toxic

Click here to View Answer
Answer d) Toxic. ‘Toxic’ has been chosen as the ‘Word of the Year 2018’ by Oxford Dictionaries.

5. Who has been appointed as interim CFO?
a) Sankaraiah
b) Kokila Natarajan
c) Jayesh Sanghrajka
d) Mahesh Boopathy Raja

Click here to View Answer
Answer c) Jayesh Sanghrajka. India’s second largest IT services firm Infosys named Jayesh Sanghrajka as its interim Chief Financial Officer (CFO).

6. International Day for Tolerance is observed on ___________.
a) 16 November
b) 17 November
c) 18 November
d) 19 November

Click here to View Answer
Answer a) 16 November. The International Day for Tolerance is an annual observance day declared by UNESCO in 1995 to generate public awareness of the dangers of intolerance.

7. Which country has build artificial sun?
a) Russia
b) China
c) USA
d) Japan

Click here to View Answer
Answer b) China. Scientists at a Chinese institute announced that their nuclear fusion reactor dubbed ‘artificial sun’ reached 100 million°C, the temperature required to carry out fusion on Earth.

8. Which university has topped in Global University Employability Ranking 2018?
a) California Institute of Technology
b) Massachusetts Institute of Technology
c) Indian Institute of Science (IISc) in Bangalore
d) Harvard University

Click here to View Answer
Answer d) Harvard University. The Harvard University topped the list, followed by the California Institute of Technology and Massachusetts Institute of Technology.

9. India International Cherry Blossom Festival Held in ___________.
a) Assam
b) Arunachal Pradesh
c) Meghalaya
d) Nagaland

Click here to View Answer
Answer c) Meghalaya. During the programme, the Chief Minister also handed over the Meghalaya Entrepreneurship Recognition Award (MEG-ERA) to Perastill R Sangma, an entrepreneur from Garo Hills. The award consists of a citation and a cash award of one lakh rupees.

Leave a Comment