Current Affairs Quiz – February 24 2018

Current Affairs Quiz February 2018

1. Prime Minister Narendra Modi has launched the subsidised scooter scheme for working women in which of the Following state?
a) Tamil Nadu
b) Haryana
c) Karnataka
d) Jammu & Kashmir

Click here to View Answer
Answer: a) Tamil Nadu
Prime Minister Narendra Modi has launched the subsidised scooter scheme for working women on the 70th birth anniversary celebrations of late leader Jayalalithaa. The scheme, with a subsidy component of 50 per cent upto Rs 25,000 for working women, was launched by Modi, who handed over the keys and registration certificate copies to five women beneficiaries.

2. The Confederation of Indian Industry (CII) Partnership Summit is held in which of the state?
a) Tamil Nadu
b) Karnataka
c) Kerala
d) Andhra Pradesh

Click here to View Answer
Answer: d) Andhra Pradesh
The annual three-day partnership summit of the Confederation of Indian Industry (CII), being held in Visakhapatnam, Andhra Pradesh
The summit is being jointly organised by the State government, the CII, and the Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry.

3. Andhra Pradesh government has signed how many MoUs with various companies at the CII Partnership Summit?
a) 66
b) 70
c) 77
d) 75

Click here to View Answer
Answer: c) 77
The Andhra Pradesh government has signed a total of 77 MoUs worth Rs.31,546 crore investment with various companies at the CII Partnership Summit.
The CII Partnership Summit 2018 has been organised by the Confederation of Indian Industry (CII) in association with the Department of Industrial Policy and Promotion, Ministry of Commerce and Industry, Government of India, and the State Government of Andhra Pradesh.

4. Central Excise Day to be celebrated which of the date?
a) February 20
b) February 23
c) February 24
d) February 22

Click here to View Answer
Answer: c) February 24
Central Excise Day is commemorated every year all across the India on 24th of February to encourage the employees of excise department to carry out the central excise duty all over the India in better way in order to prevent the corruption in goods manufacturing business as well as implement other rules to carry out best possible excise services.

5. UIDAI has announced that children under five years of age Aadhaar called ‘Baal Aadhaar. What is the specified colour of this Aadhaar?
a) Green
b) Blue
c) Red
d) Yellow

Click here to View Answer
Answer: b) Blue
Aadhaar is increasingly becoming mandatory for Indian citizens, and even newborns are eligible to be enrolled. The UIDAI has now announced that children under five years of age will get a special blue-colored Aadhaar called ‘Baal Aadhaar.’

6. Google has commenced its first ever Developer Students Club (DSC) Summit in India. The summit is held which of the city?
a) Chennai
b) Pune
c) Goa
d) Mumbai

Click here to View Answer
Answer: c) Goa
Google has commenced its first ever Developer Students Club (DSC) Summit in India. The three-day summit, from February 23 to 25, is being held in Goa and aims at creating a pool of a highly-skilled workforce in the country.
It will provide Indian students with a head-start on current technologies like machine learning, artificial intelligence (AI) and mobile and web development.

7. Who is the award winner of Graham Bell Award?
a) Wipro Technologies
b) Parallel Wireless
c) Teleossco Software
d) Reliance Jio

Click here to View Answer
Answer: b) Parallel Wireless
Parallel Wireless, the leader in end-to-end 2G, 3G, and 4G Open RAN solutions, has won the prestigious Aegis Graham Bell Award for Innovation in Telecom Infrastructure in the 8th edition of the award.
The Aegis Graham Bell Awards, instituted by the Aegis School of Business, Data Science, Cyber Security and Telecommunication in association with the Cellular Operators Association of India (COAI), and Telecom Centres of Excellence (TCOE) India, honours innovations in the field of the telecom, social, mobility, analytics and cloud.

8. Prime Minister Narendra Nodi launched several development programmes worth Rs 1,000 crore in which of the state/UT in India?
a) Haryana
b) New Delhi
c) Daman and Diu
d) Dadra and Nagar Haveli

Click here to View Answer
Answer: c) Daman and Diu
Prime Minister Narendra Modi has launched development schemes worth Rs 1,000 crore for Daman and Diu, and also inaugurated a flight connecting Ahmedabad to coastal town of Diu.
The prime minister, who inaugurated Air Odisha’s flight connecting Ahmedabad with Diu under the Centre’s regional connectivity scheme UDAN, stated by air connectivity will boost tourism in the region.

9. Which country to host first-ever jazz festival?
a) Russia
b) Saudi Arabia
c) Chile
d) France

Click here to View Answer
Answer: b) Saudi Arabia
Saudi Arabia’s first-ever jazz festival, the second of a three-day outdoor event that showcases the Kingdom’s recent efforts of shedding its conservative image.
The entertainment plans are largely motivated by economics, part of a reform programme to diversify the economy away from oil and create jobs for young Saudis.

10. Who has been won first ever individual medal at Gymnastics World Cup?
a) Ashish Kumar
b) Dipa Karmakar
c) Arena Birmingham
d) Aruna Budda Reddy

Click here to View Answer
Answer: d) Aruna Budda Reddy
Aruna Budda Reddy made the country proud by winning a bronze medal in vault at the ongoing Gymnastics World Cup in Melbourne. This is also the first time that an Indian has won an individual medal at the Gymnastics World Cup.

11. Neelabh Mishra is passed away recently, who is he by profession?
a) Actor
b) Poet
c) Politician
d) Journalist

Click here to View Answer
Answer: d) Journalist
Veteran journalist and editor-in-chief of Delhi-based National Herald, Neelabh Mishra, died. In 2016, Mishra ‘steered’ the re-launch of National Herald, founded by former Prime Minister, Jawaharlal Nehru, as a digital news website.

1 thought on “Current Affairs Quiz – February 24 2018”

Leave a Comment