Current Affairs Quiz – February 13 2019

Current Affairs Quiz – February 13 2019


1.India signs contract with _________ firm for 72,400 assault rifles.
a)U.K.
b)U.S.
c)China
d)Russia

Click here to View Answer
Answer  b)U.S.  The Army signed a contract with Sig Sauer of the U.S. for 72,400 SIG 716 assault rifles for the frontline soldier deployed in operational areas.

2.______was named as the brand ambassador of Rajasthan Royals for the upcoming Indian Premier League.
a)Steve Smith
b)Ricky Ponting
c)Shane Warne
d)Don Bradman

Click here to View Answer
Answer  Australia spin legend Shane Warne was named as the brand ambassador of Rajasthan Royals for the upcoming Indian Premier League. Warne, who led Rajasthan Royals to its first and only IPL title in 2008, was the mentor of the side last season. But this year the Australian will be associated with the team in a new role.

3.Ministry of Information & Broadcasting is organizing the First Annual Conference of Media Units in _______.
a)Pune
b)New Delhi
c)Mumbai
d)Hyderabad

Click here to View Answer
Answer b)New Delhi.Ministry of Information & Broadcasting is organizing the First Annual Conference of Media Units under the Ministry on at Vigyan Bhawan, New Delhi. The opening session of the Conference will be chaired by Col. Rajyavardhan Rathore, Union Minister of State (IC) for Information & Broadcasting and Youth Affairs & Sports.

4.Prime Minister Narendra Modi will address the Confederation of Real Estate Developers’ Association of India, CREDAI YouthCon -19 at the Talkatora Stadium in Which Place ?
a)New Delhi
b)Surat
c)Indore
d)Kolkata

Click here to View Answer
Answer a)New Delhi Prime Minister Narendra Modi will address the Confederation of Real Estate Developers’ Association of India, CREDAI YouthCon -19 at the Talkatora Stadium in New Delhi.

5.World Radio Day is observed  on which  date ?
a)13 February
b)5 February
c)10 February
d)4 February

Click here to View Answer
Answera )13 February . World Radio Day is an observance day held annually on 13 February to celebrate radio as a medium. It was proclaimed on 3 November 2011 by UNESCO’s 36th General Conference after originally being proposed by the Kingdom of Spain.

6.What is the Theme for World Radio Day 2019?
a)”Dream, Tolerance and Peace”
b)”Dialogue, Security and Peace”
c)”Dialogue, Tolerance and Defence”
d)”Dialogue, Tolerance and Peace”

Click here to View Answer
Answer d)Dialogue, Tolerance and Peace.” . World Radio Day 2019 starts 13 February around the theme of “Dialogue, Tolerance and Peace”

7._______has been declared winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).
a)NFDC
b)NTPC
c)ONGC
d)IOCL

Click here to View Answer
Answer a)NFDC. National Film Development Corporation of India has been declared winner under the Miniratna Category (Category II) by Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME).

8._______ signs SOI with MSDF to document Systemic Transformation in Education.
a)Telecom Regulatory Authority of India
b)Competition Commission of India
c)NITI Aayog
d)Ministry of Human Resource Development

Click here to View Answer
Answer c)NITI Aayog . The NITI Aayog and the Michael & Susan Dell Foundation (MSDF) signed a Statement of Intent (SOI) to codify, document and share best practices to improve learning outcomes in public school education through systemic reforms, based on their collective experiences of working with various state governments in India.

9.The 5th International Dam Safety Conference–2019 is being held during 13 and 14 February 2019 in which city ?
a)Bhopal
b)Bhubaneswar
c)Patna
d)Raipur

Click here to View Answer
Answer b)Bhubaneswar.The 5th International Dam Safety Conference–2019 is being held during 13 and 14 February 2019 in Bhubaneswar as a joint initiative of the Government of India, Government of Odisha and the World Bank under aegis of the ongoing World Bank assisted Dam Rehabilitation and Improvement Project (DRIP) as a part of institutional strengthening.

10.A delegation led by Additional Secretary Steel visited ________ to participate in the safeguard inquiry on Stainless Steel Wire (SSW) and Energy Tubular Products (ETP).
a)Russia
b)Nepal
c)Canada
d)China

Click here to View Answer
Answer c)Canada. A delegation led by Additional Secretary Steel visited Canada recently to participate in the safeguard inquiry on Stainless Steel Wire (SSW) and Energy Tubular Products (ETP).

11.The major ports in India have recorded a growth of__________.
a)2.04%
b)3.11%
c)4.12%
d)3.10%

Click here to View Answer
Answer b)3.11%. The major ports in India have recorded a growth of 3.11% and together handled 578.86 Million Tonnes of cargo during the period April to January, 2019 as against 561.39 Million Tonnes handled during the corresponding period of previous year.

12.The Government is formulating a “KUSUM” Scheme to promote use of solar energy amon
g the farmers. What What does the abbreviation “KUSUM” stand for?

a)Kisan Ujala Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan
b)Kiran Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan
c)Kirshi Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan
d)Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan

Click here to View Answer
Answer d)Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan . The Government is formulating a Scheme ‘Kisan Urja Suraksha evamUtthaanMahabhiyan (KUSUM)’ which inter-alia aims to promote use of solar energy among the farmers.

13.Special National Standards Conclave Held in _________ .
a)Baroda
b)Mumbai
c)Delhi
d)Pune

Click here to View Answer
Answer b)Mumbai. A Special National Standards Conclave was organized by the Department of Commerce, Ministry of Commerce and Industry, Government of India in Mumbai, in association with the Bureau of Indian Standards (BIS), Confederation of Indian Industry (CII), Export Inspection Council (EIC), Centre for Research in International Trade (CRIT) and National Accreditation Board for Certification Bodies (NABCB). Commerce Secretary, Shri Anup Wadhawan inaugurated the conclave.

14.Third Indo-German Environment Forum with the theme “Cleaner Air, Greener Economy:” is being held in _________.
a)Berlin
b)Mumbai
c)Munich
d)New Delhi

Click here to View Answer
Answer d)New Delhi. Third Indo-German Environment Forum with the theme “Cleaner Air, Greener Economy:” is being held in New Delhi. The one-day event through panel discussions and parallel sessions focuses on challenges, solutions and necessary framework conditions of air pollution control, waste management and circular economy as well as implementation of NDCs and SDGs based on Paris Agreement and Agenda 2030 of UN respectively.

15.Minister of State (IC) for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik launched the ________ portal, for online licensing of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy drugs and related matters at New Delhi.
a)e-AUSHADHI
b)e-Treatment
c)e-Dawa
d)e-Medicine

Click here to View Answer
Answer a)e-AUSHADHI.Minister of State (IC) for AYUSH, Shri Shripad Yesso Naik launched the e-AUSHADHI portal, for online licensing of Ayurveda, Siddha, Unani and Homoeopathy drugs and related matters at New Delhi.

Leave a Comment