Current Affairs Quiz – February 12 2019

Current Affairs Quiz – February 12 2019


1.Noted Indian historian ______________has won Israel’s prestigious Dan David Prize ?
a)Ramachandra Guha
b)Irfan Habib
c)Sanjay Subrahmanyam
d)Romila Thapar

Click here to View Answer
Answer c)Sanjay Subrahmanyam . Noted Indian historian Sanjay Subrahmanyam has won Israel’s prestigious Dan David Prize for this year for his work on inter-cultural encounters between Asians, Europeans and people of North and South America during the early modern era.

2. ______________has signed a term loan agreement for Rs 5,000 crore with State Bank of India.
a)NTPC
b)BHEL
c)SAIL
d)GAIL

Click here to View Answer
Answer a)NTPC. State-owned power giant NTPC said that it has signed a term loan agreement for Rs 5,000 crore with State Bank of India. The loan facility is extended at an interest rate linked to 3-Month MCLR of the Bank. This loan has a door to door tenure of 15 years and will be utilised to part finance the capital expenditure of NTPC.

3.PM launched DD Arunprabha – a dedicated 24×7 Satellite channel for Which State ?
a)Sikkim
b)Arunachal Pradesh
c)Assam
d)Kerala

Click here to View Answer
Answer b)Arunachal Pradesh. Prime Minister Shri Narendra Modi launched DD Arunprabha at Arunachal Pradesh. He also laid foundation stone of Film and Television Institute (FTI) and several other projects in the state.

4.The Senior National Badminton Championship has begun in____________________.
a)Surat
b)Guwahati
c)Delhi
d)Pune

Click here to View Answer
Answer b)Guwahati. The Senior National Badminton Championship has begun in Guwahati. The event which is being held in Guwahati after 9 years will see the participation of some of the top players including Saina Nehwal, P V Sindhu, Sameer Verma and P Kashyap among others.

5.India and _____________ launch initiative to combat Marine Pollution.
a)Bhutan
b)Norway
c)Nepal
d)China

Click here to View Answer
Answer b)Norway. The Ministry of Environment, Forests and Climate Change signed a letter of Intent establishing the India-Norway Marine Pollution Initiative together with the Norwegian ministry of Foreign Affairs.

6.Governor Lalji Tandon and Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh jointly inaugurated the three-day Krishi Kumbh in Motihari , Motihari is the district of Which Indian state ?
a)Arunachal Pradesh
b)Bihar
c)Uttar pradesh
d)Gujarat

Click here to View Answer
Answer b)Bihar. In Bihar, Governor Lalji Tandon and Union Agriculture Minister Radha Mohan Singh jointly inaugurated the three-day Krishi Kumbh in Motihari. Over fifteen thousand farmers from different states and about two hundred agricultural scientists are participating in the Kumbh.

7._____________ will be given the Lifetime Achievement Award by the Academy of Canadian Cinema and Television.
a)Sugith Varughese
b)Deepa Mehta
c)Neeru Bajwa
d)Dilip Mehta

Click here to View Answer
Answer b)Deepa Mehta. Indo-Canadian filmmaker Deepa Mehta will be given the Lifetime Achievement Award by the Academy of Canadian Cinema and Television. Mehta, best known for her Elements Trilogy – “Fire”, “Earth” and “Water” – In May 2012, Mehta received the Governor General’s Performing Arts Award for Lifetime Artistic Achievement, Canada’s highest honour in the performing arts.

8.Who has been elected chairman of the African Union at the continental body’s summit in Ethiopia?
a)Hu Jintao
b)Donald Trump
c)Abdel-Fattah el-Sissi
d)Xi Jinping

Click here to View Answer
Answer c)Abdel-Fattah el-Sissi. Egypt’s President Abdel-Fattah el-Sissi has been elected chairman of the African Union at the continental body’s summit in Ethiopia.

9.Which has been announced as the winner of the 9th edition of Aegis Graham Bell Award 2018 for its ‘Yes Engage Enrich Excel (EEE)’ project in data science?
a)ICICI
b)YES BANK
c)PNB
d)SBI

Click here to View Answer
Answer b)YES BANK. YES BANK has been announced as the winner of the 9th edition of Aegis Graham Bell Award 2018 for its ‘Yes Engage Enrich Excel (EEE)’ project in data science.

10.1st LAWASIA Human Rights Conference to be held in _______________.
a)Indore
b)Surat
c)New Delhi
d)Mumbai

Click here to View Answer
Answer c)New Delhi. LAWASIA, in association with the Bar Association of India, is pleased to invite the participation of members and legal professionals at the 1st LAWASIA Human Rights Conference to be held in New Delhi.

11.Asia’s largest early Childhood Conference – “Early Ed Asia 2019” held at the ___________.
a)Surat
b)Hyderabad
c)Jaipur
d)Delhi

Click here to View Answer
Answer c)Jaipur. Jaipur organised the Early Ed Asia 2019. This two day educational event, touted to be Asia’s largest conference on Early Childhood will be held at the pink city’s most revered heritage structure – The iconic City Palace.

12.The Swachh Shakti-2019 was organised in which city?
a)Pune
b)Delhi
c)Jaipur
d)Kurukshetra

Click here to View Answer
Answer d)Kurukshetra. The Prime Minister, Shri Narendra Modi, saluted the contribution made by women in leading the Swachh Bharat people’s movement. He was addressing 16,000 women Swachhata Champions from across the country who have come to Kurukshetra, Haryana, for the Swachh Shakti 2019 convention.

13.Gordon Banks who died recently was a famous player of which sports?
a)Football
b)Hockey
c)Tennis
d)Cricket

Click here to View Answer
Answer a)Football. The legendary England footballer, who was part of the victorious 1966 World Cup side, passed away.
Banks started his professional football career with Chesterfield in the old third division, but after just one season secured a move to Leicester City where he made 356 appearances over eight seasons between 1959 and 1967.

Leave a Comment