Home / Latest Current Affairs / Current Affairs Quiz – February 09 & 10 2019

Current Affairs Quiz – February 09 & 10 2019

Current Affairs Quiz – February 09 &10 2019


 
1.World champion Indian weightlifter _____________ notched up a gold medal at the EGAT Cup in Thailand.
a)Khumukcham Sanjita Chanu
b)Karnam Malleswari
c)Sathish Sivalingam
d)Saikhom Mirabai Chanu

Click here to View Answer
Answer d)Saikhom Mirabai Chanu. World champion Indian weightlifter Saikhom Mirabai Chanu notched up a gold medal at the EGAT Cup in Thailand. Chanu won the 48kg category gold with a effort of 192 kg in the silver level Olympic qualifying event, the points from which will come in handy when the final rankings for Tokyo 2020 cut are done.

2. Union Minister Suresh Prabhu has released a book — Ramayan , written by ____________.
a)Shashi Tharoor
b)Saroj Bala
c)Chetan Bhagat
d)Arundhati Roy

Click here to View Answer
Answer b)Saroj Bala. Union Minister Suresh Prabhu has released a book — Ramayan Retold With Scientific Evidences – written by Saroj Bala. The book narrates the biography of Lord Ram with exact dates of important events, depicting corresponding sky views and weaving other supporting scientific evidences into the story told by Maharshi Valmiki. Saroj Bala, an IRS officer of 1972 batch, had retired as Member of CBDT in 2009.

3.The _________ Cabinet has decided to rename the Dikkibandi stadium in Tura town after former Lok Sabha Speaker Purno A Sangma.
a)Kerala
b)Manipur
c)Meghalaya
d)Assam

Click here to View Answer
Answer c)Meghalaya. The Meghalaya Cabinet has decided to rename the Dikkibandi stadium in Tura town after former Lok Sabha Speaker Purno A Sangma. Purno A Sangma is also a former chief minister of Meghalaya. He was elected from the Tura Lok Sabha seat a number of times. Conrad K Sangma and James K Sangma are sons of Purno A Sangma.

4.2nd ASEAN-India Youth Summit Held in which among the following cities ?
a)Surat
b)Delhi
c)Pune
d)Guwahati

Click here to View Answer
Answer d)Guwahati. India Foundation and Ministry of External Affairs, Government of India (MEA) are organising the 2nd ASEAN-India Youth Summit on the theme “Connectivity: Pathway to Shared Prosperity” in Guwahati from 03-07 February 2019.

5.Mega Silk Event to be Held in ______________to highlight the growth of silk industry in India over the past 4 years.
a)Delhi
b)Lucknow
c)Mathura
d)Indore

Click here to View Answer
Answer a)Delhi . Ministry of Textiles, in association with Central Silk Board, is organizing an event, Surging Silk – Accomplishment and way forward, in New Delhi . Union Minister of External Affairs, Sushma Swaraj will be the chief guest and the event will be presided over by Union Minister of Textiles, Smriti Zubin Irani.

6. Boori Boot is a popular festival of which state ?
a)Arunachal Pradesh
b)Kerala
c)Mizoram
d)Meghalaya

Click here to View Answer
Answer a)Arunachal Pradesh. Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu attended the 52nd Boori Boot Yullo festival at Dollungmukh along with Deputy Chief Minister Chowna Mein and MLA Tamar Murtem. Chief Minister inaugurated the new Sub-Divisional Office and laid foundation for PWD Sub-Division Office. DCM laid foundation for 100-bedded VKV girls hostel.

7.The Government proposes to launch a mega pension yojana namely ‘Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan’ for ____________________.
a)organised sector workers
b)Unorganised sector workers
c)Women
d)Student

Click here to View Answer
Answer b)Unorganised sector workers. The Government proposes to launch a mega pension yojana namely ‘Pradhan Mantri Shram-Yogi Maandhan’ for the unorganised sector workers with monthly income upto Rs. 15,000. While presenting the Interim Budget 2019-20 in Parliament.

8.Mahesh Anand passed away at 57 , Who was associated with which field ?
a)journalism
b)Sports
c)Film Industry
d)Politics

Click here to View Answer
Answer c)Film Industry. Popular villain of Bollywood films in the 90s, Mahesh Anand breathed his last. The actor, 57, was quite a popular face as an antagonist in the 80s and the 90s and was last seen in Govinda’s Rangeela Raja that released on January 18 this year.

9. First World Pulses Day organised on which date ?
a)8th February
b)11th February
c)10th February
d)12th February

Click here to View Answer
Answer c)10th February. Member States at FAO decided to create a legacy for pulses, and on 5 July 2017, they adopted a resolution calling for the establishment of an annual World Pulses Day to be celebrated on 10 February, annually.

10.The Abu Dhabi Judicial Department (ADJD) has added ____________ as the third official language to be spoken in the city’s courts, alongside Arabic and English.
a)Telugu
b)Urdu
c)Hindi
d)Malayalam

Click here to View Answer
Answer c)Hindi.The Abu Dhabi Judicial Department (ADJD) has added Hindi as the third official language to be spoken in the city’s courts, alongside Arabic and English.

11.The five-day multinational maritime exercise ‘AMAN-19’,commenced in which country ?
a)China
b)Pakistan
c)India
d)Russia

Click here to View Answer
Answer b)Pakistan .The five-day multinational maritime exercise ‘AMAN-19’, in which 46 nations are taking part, commenced near the coastal city of Karachi. The Pakistan Navy’s ships, submarines, boats, marines and special forces will all take part in the exercise, along with the Pakistan Air Force, Pakistan Army and Pakistan Rangers.

12.Seventh edition of the World Government Summit (WGS) kicks off in____________.
a)Pakistan
b)South Africa
c)Dubai
d)UK

Click here to View Answer
Answer c)Dubai.seventh edition of the World Government Summit (WGS) kicks off in Dubai. The summit will see the attendance of almost 100 ministers from around the world, with more than 120 presidents and officials from leading international companies all joining forces to address the issues of today and tomorrow on the global platform of WGS 2019.

13. Who topped the Hurun India Philanthropy List 2018, with the highest contribution of Rs 437 crore between October 2017 and September 2018?
a)Azim Premji
b)Ajay Piramal
c)Mukesh Ambani
d)Vishal Sikka

Click here to View Answer
Answer c)Mukesh Ambani . Reliance Industries Ltd (RIL) Chairman Mukesh Ambani topped the Hurun India Philanthropy List 2018, with the highest contribution of Rs 437 crore between October 2017 and September 2018. Ambani was followed by Piramal Group Chairman Ajay Piramal who made Rs 200 crore donations during the period.

14.The country’s first Institute of Advanced Virology, affiliated to the Global Virus Network, which has 45 centres of excellence in over 29 countries, was inaugurated in __________________.
a)sikkim
b)Kerala
c)Madhya Pradesh
d)Manipur

Click here to View Answer
Answer b)Kerala. The country’s first Institute of Advanced Virology, affiliated to the Global Virus Network, which has 45 centres of excellence in over 29 countries, was inaugurated by Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan.

15.The 13th International Oil and Gas Conference – PETROTECH – 2019 held at _____________.
a)Greater Noida
b)Pune
c)Delhi
d)Guwahati

Click here to View Answer
Answer a)Greater Noida. The 13th International Oil and Gas Conference – PETROTECH – 2019 got underway at India Expo Mart, Greater Noida . Over 95 Energy Ministers from partner countries are expected to participate in the three day Conference. Prime Minister Narendra Modi will formally inaugurate the event.

Check Also

Insights Daily Current Affairs + PIB: 15 February 2019

Insights Daily Current Affairs + PIB: 15 February 2019 Relevant articles from PIB: Paper 2 …

Leave a Reply

Subscribe NewsletterDOWNLOAD APP NOW

STAY UPDATED

Download our free android app and get

and general knowledge on your phone.

OR

SUBSCRIBE VIA EMAIL

and get latest current affairs